BORÓKABOGYÓ egész
|
Paraméterek
Nettó tömeg | 20 gramm |
Összetevők | borókabogyó |
Származási hely | Albánia |
Ajánljuk | Vadhúsok, vadas jellegű ételek készítéséhez. |
Leírás
A boróka egész Európában és Ázsia mérsékelt övi részén előfordul A bogyók fűszerező erejét az éghajlati viszonyok befolyásolják. minél több napfény éri őket, annál intenzívebb aromájúak. Hazánkban főleg a Kisalföldön és a Duna-Tisza-közén előforduló, örökzöld cserje. Második éves kékes-hamvas bevonatú termései szolgáltatják a kissé édes-kesernyésen zamatos, nagyon aromás, kissé csípős ízű fűszert. A vadhúsok jellegzetes fűszere. Elsősorban vaddisznó, őz, nyúl és vadgalamb pácolásánál használják, de birka-, marha- és disznóhúsból készült ételeket, valamint savanyú káposztát, vörös- és fehérkáposztát, valamint céklát is ízesíthetünk vele. Különleges zamata az alkoholos italokban is jól érvényesül. Például az angol ginnek is a borókabogyó adja a jellegzetes ízét. Szétnyomkodva, összetörve jobban érvényesül az aromája, de erős zamata miatt keveset használjunk belőle.